Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket?

Felelős Szülők Iskolája

Játszótéri etikett

2019. november 07. - MoniLisa

nagyjatszoter_1.PNG

Ilyen van? Igen, kellene, hogy legyen, mert itt is eltérő korú, szociális hátterű, értelmi és testi képességekkel rendelkező gyerekek lenne jó, ha együtt vagy egymás mellett örömmel tudnának játszani. Ahogy a szülők és akár a pedagógusok is, akik a gyermekeket „legeltetik” a játszótéren, vagy épp az lenne a fontos, hogy ne legeltessék, hanem bizonyos szabályokat, kereteket adva nekik játékra motiválják a gyerekeket, úgy, hogy öröm és élmény legyen a játék!

Egyre több új és vidám játszótér készül, élmény felfedezni Őket. Mi legutóbb a Városligetben átadott hatalmas játszóparkban jártunk, ami lélegzetelállító játszószerekkel felszerelt ingyenesen használható óriás gyerekparadicsom, de vajon hogyan is kellene itt viselkednünk, mi is lenne egy ideális játszótéri etikett, házi rend.

 

Rend a lelke….Tartsuk tisztán!

Senki nem szereti eldobált papírzsepik, pogácsás zacskók, vagy épp italos üvegek között tölteni a szabadidejét.  Számomra a legundorítóbbak a megpúpozott kukák. Szerencsére ez a park rendezett és itt nem találkoztunk ilyennel, de erre a rendre meg kell tanítani gyermekeinket is! Itt persze az sem baj, ha környezetvédelem kapcsán kicsit beszélünk nekik a lebomló vagy épp évtizedekig le nem bomló szemétről, mely az Ő életükre bizony nagyon is kihatással lesz. Sokkal jobb érzés egy rendezett, tiszta játszótéren időt tölteni, mint egy koszos helyen.

 

nagyjatszoter_3.PNG

 

Szociális tér – játszótér

A játszótér egy jó kis szociális tér is, ahol nem feltétlenül a versengésnek, lökdösődésnek, „ki ha én nem „-nek van helye. Többek között itt tanulhatják meg a gyerekek a türelmes várakozást, a közös erőfeszítést, a segítségnyújtást, mert ha esetleg egy társuk elesett, ellökték, akkor bizony segíteni kell, mellé állni és nem szemlélődni. Itt a felnőttek példamutatására is nagy szükség van!

Rendeltetésszerűen használjuk!

Egyértelmű, hogy a babahinta nem lakli kamaszoknak való, vagy hogy a kötélmászóka nem azért készült, hogy elemeire bontsák a gyerekek. Ez a legtöbb gyereknek, szülőnek, pedagógusnak egyértelmű. Akinek viszont nem, azt udvariasan figyelmeztetni kell erre.

Tiszteld a másságot!

Itt nem csak a kerekesszékes, bicebócán járó társakra gondolok, hanem azokra is, akik kicsit lassabbak, vagy épp hiperaktivitásuknál fogva, sokkal gyorsabbak mind a társaik. Türelemmel segítsük Őket, vagy legalább ne zavarjuk, akadályozzuk Őket a játékban. Mindannyian mások vagyunk, nem kell mindig mindenkihez kapcsolódni, de azt igen, hogy hagyják: Ők is megtalálják a maguk örömét, játékát.

A szabad és önfeledt játék mindenkinek mást jelent!

A Liget Nagyjátszótéren 13 000 négyzetméteren több, mint félszáz játszószer, ugráló, mászó, és még sok minden van kihelyezve. Hagyni kell, hogy a gyerekek kiválasszák, hogy melyik a legmegfelelőbb a tudásuknak, képességeiknek. Vekerdy tanár úr a szabad játék nagy támogatója volt, azt vallotta, hogy a gyerekek maguk válasszák ki azt a tevékenységet, ami boldoggá teszi őket, de lehetőleg szabad levegőn és minél többet. Itt adott minden a bújócskához, a mászáshoz, akár az észrevétlen mozgásfejlesztéshez is, hiszen a kúszás, a mászás, a futkosás, a pörgés, mind ehhez járulnak hozzá.

 

nagyjatszoter_2.PNG

 

A mozgás, mint a tanulás első eleme!

Ez a játszótér olyan színes és vidám, hogy minden gyermeket lázba hoz. Igyekeztek minden játéknál a javasolt életkort jelölni, táblákkal, színek szerinti zónával. Próbáljuk ezt is figyelembe venni, amikor a gyerkőcünket a korának megfelelő játszószer felé irányítjuk, mert komoly szakértelemmel és figyelemmel készültek a tervezők, fejlesztők, hogy valóban a gyermek számára is elérhető, meghódítható, megugorható feladat legyen a játszótér felfedezése. Célt állít eléjük a torony vagy a csúcs elérésével, a hőlégballon meghódításával, akár drámajátékot is szervezhetnek a lelkes pedagógusok, de ezt megteszik Ők maguk is, hiszen mesevilágban élnek és ez így jó.

 

Játszós ruci

A játszótérre érdemes az időjárásnak megfelelő, kényelmes ruhában hozni a gyerekeket, amiken nincs kilógó kötő, vagy kapucni, mert az beleakadhat a játszóeszközbe és sérülést okozhat. Emellett figyelni kell a biztonságos, zárt lábbelire is, hogy a szaladgálás, csúszás biztonságos legyen. A csúszdázás, mászás, homokban landolás igenis járhat egy kis kosszal, de ez így van rendben.

 

Játékra fel, akár hóban, akár szemerkélő esőben is!

Próbáljatok ki minél több helyet, ismerkedjetek meg gyerekekkel, felnőttekkel, játékokkal!

Ha még nem jártatok a Ligetben az új Nagyjátszótéren, akkor ott is várunk Benneteket nagy szeretettel, jó móka lesz!

Infók itt: https://ligetbudapest.hu/megujulo-varosliget/nagyjatszoter

A bejegyzés trackback címe:

https://felelosszulokiskolaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4415295938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása