Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket?

Felelős Szülők Iskolája

Olasz életérzés, olasz család - Terített asztal a léleknek is teríték

2019. július 24. - MoniLisa

Hangosak, tele vannak érzelmekkel, nevetnek, sírnak és órákig esznek. Igen, Ők az olaszok. Mindent „nagyon” csinálnak és épp ez adja meg számukra az élet ízét. Néhány napig Észak-Olaszországban, Friuli Venezia Giulia régióban,  Gradoban vendégeskedtünk -  Grado in Rete turisztikai hálózat meghívására, melyet egy magyar-olasz házaspár vezet, ahol bepillantást nyerhettünk az olasz temperamentumba, vendégszeretetbe.

img_7729kicsi.jpg

Csodás dolgokat meséltek nekünk az olasz rítusokról, a nagy generációkat összefogó olasz család hagyományairól. Imádják a kis gyerekeket, tisztelik az időseket, a kerekesszékesek az ölükbe ültetve viszik a gyerekeket, szinte mindenki dédelget egy négylábút, bármily csutakos legyen is és igen gyakori, hogy egy olasz család a saját gyermekei mellé örökbe fogad egy arra rászoruló lurkót.

Terített asztal a testnek és léleknek egyaránt – Mindennap ünnep!

Az olaszok szeretnek enni, de legalább annyira szeretik az étkezéshez kapcsolódó szeánszot, „körítést”, az ünnepet, amit minden nap megülhetnek. Azt vallják az egymáshoz való kapcsolódás a legnagyobb ajándék, amit egymásnak adhatunk a figyelem és az odaadó szeretet.

img_7667.JPG

Itt több generáció él együtt, a nagyszülők aktív részesei a gyermeknevelésnek, a szakmák átörökösítésének, amire igen büszkék. A Mamma tanítja sütni, főzni vagy épp kézműves mesterségre az unokákat, a nagypapák pedig mesélnek hajós, halász múltjukról, vagy épp a bútorkészítés, fúrás faragás mesterségébe vezetik be a kisunokákat. Együtt élnek, strandolnak, dolgoznak, pihennek. Az olaszok igencsak hagyománytisztelőek, egy-egy szakma egy családon belül akár évszázadokon át megmarad, sőt fejlődik. Lokál patrióták, saját termékeiket veszik, eszik, kínálják. A halászok, bútorkészítők, kézművesek, csipkeverők mind nagyon megbecsült tagjai a társadalmuknak, nem egymás ellen, egymással versengve, hanem klaszterekbe rendeződve képviselik érdekeiket.

img_7745.JPG

Közösen vidámabbak és erősebbek

Észak Itáliában, a festői szépségű Adriai-tengerpartján lévő Gradoban például a halászok utcájában mindenkinek meg van a saját feladata, hiába külön családok, külön üzlettel, külön étteremmel, mégis együtt bérelnek közös hűtőházakat, kölcsönadnak egymásnak eszközöket, ha szükséges kisegítik egymást segítő kezekkel is. Együtt óvják a tengert, csak a megengedett mennyiségű halat, rákot fogják ki, mindenki leadja, hogy aznap mit fogott, ebből készülnek a finomabbnál finomabb ételek, amit a helyiek és a turisták is előszeretettel fogyasztanak. Sokan már a partra érkezve viszik el a friss fogást, de a beteg és már gyengélkedő társaikról sem feledkeznek el, számukra külön halételt készítenek és osztanak el a halászok kocsmájában, ahol mindig mindenki kap egy jó szót is.

Az olasz emberek mosolygósak, mindig van idejük egy finom, frissen pörölt kávéra , egy jó szóra, akár az utca közepén meg-megállva, vagy akár egy halászhajóról átkiáltva a másik ember felé.

Egy kis pihenés mindenkinek kell!  – Pausa Pranzo

A családi legértékesebb idő talán az étkezés köré épül, mert igen, fontos a kézzel, saját fűszerrel készített étel, amit otthon a nagycsaládokban a Mamma készít és kölcsönös tisztelettel fogyasztja el mindenki. Ennek a rituáléja a hétköznapokban is megvan, csak talán nem tart több órán át, de a mindennapi pihenőidő, azaz Pausa Pranzo – délidőben való munkaszünet – lehetőséget ad arra, hogy akkor is otthon, együtt egyen a család és ezt meg is teszik, mert akkor kerül terítékre mindennapi életünk rezdülései, apró életmeséi, de persze a nagy örömök és fájdalmak is.

img_7672.jpg 

Vendéglátóink Sebastiano Sommariva aki a helyi turisztikai klaszter vezetője és felesége Semperger Sommariva Kinga, az Egy kis Itália blog írója, a helyi turisztikai csapat üdvöskéje így vall saját tapasztalatairól:

„Boldog vagyok, hogy 5 éve belemertem vágni egy új életbe, boldog vagyok hogy a kezdeti némaság és a nyelv ismeretének hiánya sem tartott vissza, hogy új utakra lépjek, boldog vagyok, hogy megtapasztalhatom, hogy igenis léteznek még 40 éves kor felett is hirtelen jött - s mégis örökké tartó emberi kapcsolatok, s boldog vagyok, hogy végre akár egy családi ebéd közepén is elmondhatom ha valami fáj, vagy ha valaminek végtelen módon örülök.  
Mert nálunk Friuli-ban a családi asztal bizony arra van, hogy elbírjon örömet és bánatot, ízeket és mosolyt, könnyeket és sorsokat, melyeket elmondani, megosztani mindig sokkal könnyebb ha végre kikerülnek az asztalra.  A család ereje töretlen, generációkon átívelő és olyan hagyományokra és régi ősi energiákra épít, amit jó tudni, hogy van, létezik, tanít, körbefon és el nem enged, ha engedjük hogy körülöttünk legyen. 
Az út pedig, hogy kinyissuk a szívünk, tudom nem könnyű bizony ... fájdalmaink megélése, az örömünk ünneplése is, mind olyan tapasztalás, mely percek mellett nem rohanhatunk el. Ezek sokszor a legfontosabb pillanatok az életben. Nagyon sokat tanultam az itt élő emberektől, hogy milyen ez elengedés és az elfogadás, s az annak örülés, hogy vagyunk & lehetünk ️”

 img_7673.jpg

Igazi olasz étkezés – megadják a módját

Egy igazi olasz étkezés négy fogásból áll, anti pasti – ezek az előételek, a saláták, a kis halak, - primi piatti,azaz az első fogás , ami lehet tészta, vagy hal , secondi piatti , ami a második ,avagy igazából már a harmadik fogás, ízeletes halakkal, naphallal, tonhallal, rákokkal, kagylóval és a dolce/dessert – tiramisu vagy az isteni gelato, avagy a hamisítatlan olasz fagyi, a felnőttek számára sorbetto , azaz alkoholos formában és persze az elmaradhatatlan kávé, espresso feketén, ízletesen pörkölt kávéval vagy kemény habbal készített capuccino.

Az éttermekben is megadják a módját az étkezésnek, mindenki nagyon kedves, készséges és végtelenül profi, senki nem siet.

Tenger gyümölcsei, frissen és ízletesen a Halászok utcájában

img_7739.JPG

Itt érdemes friss tengeri herkentyűket enni, rákot, apró halakat, holdhalat, tonhalat és persze kagylót. Mindig érdeklődjünk az aznapi friss fogásról, annál is inkább mert itt Gradoban, de az egész térségben egyre divatosabb a „Zéró Kilométer” mottó, ami arra utal, hogy nem utaztatják meg a tengeri alapanyagokat, hogy minél frissebben kerüljenek a tányérra.

Vendéglátóink egy különlegesen finom tengeri halebédre hívtak meg minket, Zero Miglia ,nevű halász-étteremben, mely jelentés „zéró Mérföld”. Az ebéd valóban két és fél órát tartott, de egy szempillantás alatt elszaladt, észrevétlenül. Közben megérkezett egy-egy halászhajó friss éjszaka, hajnalban fogott zsákmánnyal, amit rögvest jégágyra tettek és vittek be a hűtőházba illetve már közvetlenül érkeztek a vevők a partra. Nagy izgalommal figyeltük a zsákmány szétosztását, a különféle tengeri herkenytűket, amit a halászok készségesen hagytak.

img_7737.jpg

A halebédünkben minden friss és ízletes volt Az asztaltársaságnál ülő  kisebb gyerekek is megkóstolták, sőt nagyon megszerették a kalamárit (tintahalat), és olyan különleges rákot, amit a lagunákban halásznak, melynek a neve „Canoce”. Isteni ízük volt és kicsit sem terhelte meg a pocakunkat.  

 

Az olasz pizza, ahogy sehol máshol

A mi kedvenc éttermünk Gradoban a La Ciacolada pizzéria volt, különleges tengergyümölcse pizza, szuper saláták tonhallal, helyben szüretelt olivabogyóval, balzsamecettel, koktél paradicsomokkal. Könnyű, ropogós tészta, gusztusos tálalás, kedves kiszolgálás. Érdemes kicsit kutakodni, mert jó esetben láthatjuk a pizzakészítést, sütést is. A konyha is nyitott, szemmel és ésszel is felfoghatatlan, ahogy a pizzát pörgeti, a megfelelő feltéttel megszórják és percek alatt elkészül az évszázados olasz recept alapján a pizza, ahogy csak itt tudják, Olaszországban.

img_7921.JPG

„Ó mennyiszer kívántam egy rohanós, esős napon, hogy bárcsak értenék, bárcsak elmondhatnám olaszul a kedvenc mondatomat, egy olasz kis kávézóban a tengerpartján; Uno capuccino perfavore ….mert akkor már megérkezel az olasz életérzésbe, a lassulás és élmény pillanatába. És igen itt most ezt sokszor megtehettem, és minél többször teszem, annál jobban vágyom rá.”

Az ízek fenségesek, az ételek - mivel olivaolajban készülnek ezért - nem nehezek, bár az emésztést egy-egy pohár habzó bor, a remek Friuli régióban készülő Ribolla Gialla vagy Aperol Spritz is segíti.

Miért olyan fontos a nagy családi ebéd az olaszoknak?

Az olasz kultúrának része az étkezés, ami a léleknek is megterít – fogalmaz S. Kinga, aki magyar hölgyként immár 5 éve él Friuli Venezia Giulia tartományban, Udine-ben, ahol férjével és családjukkal együtt vezetik a Vision and Mission Turisztikai Consulting céget, s mint igazi olasz családi vállalkozás, azon régióknak és térségeknek segítenek, melyek kevésbé ismertek, főként a magyar utazók részére. Grado is ilyen volt.

img_7727.JPG

Kinga ide ment férjhez egy igazi nagy olasz családban, sok testvér, sok gyerek, és sok Mamma. Már az Ő befogadása is a család legidősebb hölgy tagjai előtt zajlott, akik finoman, elegánsan méregetnek, figyelnek, egy-egy intő szóval irányítják a családot. Az asztalfőn a Mamma ül, de Ő készíti akár napokig az ételt, saját kézzel a töltött tésztát, süti a kenyeret, terít és összefogja a családot a legkisebbektől a legidősebbekig. Itt nem szégyen, sőt kell is az érzésekről beszélni, együtt, az asztal mellett ülve. Erre van idő, mert erre kell, hogy legyen a legtöbb idő. Az olasz kultúra része, hogy a nevetést, a sírást is kieresztjük.- mesél Kinga, az Egy kis Itália blog szerzője, egy csodálatos asszony.

img_7699.JPG

Generációkon átívelő hagyományok, szokások

A gyerekek, az unokák a nagyszülőktől tanulják a mesterségek csínját-binját, itt nem divat a gyorsétterem, minden helyi és a város is ezt támogatja, legyen ez akár művészet, kerámia készítés, csipkeverés vagy épp olyan helyi termékek , mint a méztermelés, vagy a mézből készült öko bió termékek. Kis boltocskák, girbe gurba terek és ferde tornyok, közben apró ékszerboltok, helyi kis kocsmák, ahol egy kávéra, egy fröccsre összeülnek az emberek, kivénhedt tengerészek, véradók. Az életük egy nyitott könyv, nem titkolóznak, itt az emberek mernek segítséget kérni, ha szükség van rá. Tisztelik az időseket, gondozzák Őket, cserébe Ők sem hagyják el magukat, gyönyörű kalapban, saját készítésű ékszerben, elegáns ruhákban indulnak a tengerparti esti sétájukra az unokákkal vagy akár a négylábú kedvenceikkel, melyek épp oly szeretettek és megbecsültek, mint Ők maguk.

„Se kutyája, se macskája.” – De, itt mindenkinek van, mert nagyon figyelnek egymásra és a négylábú kedvenceikre is!

Nem nagyon találunk itt idősek otthonát, aktívak az időseket felkaroló közösségek, senkit sem hagyunk magára, sőt több családi vállalkozás teszi „hasznossá” az idősek idejét, hogy ne egyedül üljenek otthon és például szüret időszakában kiviszik őket szívesen a szőlők közé dolgozni és ennek mindig nagyon örülnek!

De nincs kutyamenhely és kóborkutyák sem, viszont kutyás strand, külön akadálypályával és kutyamenüvel az igen. Nagyon szeretik a kis kedvenceiket, legyenek kicsik, kócosak, bohókásak, keverékek. Itt szinte mindenkinek van kutyája és boldogan viszik Őket mindenhova és erre a szolgáltatók is figyelnek, mindenhol van itatótál, olyan hely, ahova nyugodtan befeküdhetnek.

Itt is vannak feladatok, betegség, nehézség, de azt feladatként élik meg, megoldandó feladatként. La vita e  bella – Az élet szép -  fogalmaz az olasz és éli is minden percben.

Egyet biztos, amit megtanulhatunk az olaszoktól, minden percben van mit ünnepelni és kell is, mert az élet nem végtelen, viszont végtelenül hálásak lehetünk, hogy ennek részesei lehetünk.

img_7797.JPG

 

Az olasz érzelmi cunami

Fogadjátok szeretettel egy csodálatos magyar-olasz signora,  Kinga, Egy kis Itália blogon írt, zárósorait a cikkemhez:

„S mióta kitártam a szívem ... annyi jó talált meg, hogy azt elmondani sem tudom. Legyőzni a félelmeinket, átadni magunkat az ismeretlennek, s kilépni a megszokott dolgokból - felszabaduló öröm és olyan energiák sokasága - amely sokszor visszaköszön az olasz emberek arcáról. 
A feltételek nélküli szeretet, kedvesség és odaadás, segítőkészség annyi energiát ad, hogy szinte hihetetlen. S ezt persze fokozza a mediterrán nap, a sok olívaolaj, a csodás környezet és a megannyi vitalitassal teli olasz “Nonna” hatása is, de egy valami tény - nálunk itt Friuliban csakúgy robbannak a jó energiák. �� 
Elindulni az ismeretlenbe, szeretnivaló félelem, mely később felemelő, apró csodákkal teli küldetésbe vált át, ha szeretettel teli nyílt szívvel járjuk az utunk. Nap mint nap kapunk, ha adunk  s mindenhol lesznek segítőink, ha megtanulunk végre kérni ... melytől oly sokan ódzkodunk. ☺️

img_7710.jpg
Nyissátok ki a szíveteket “Friuli” módra, üljetek le a családi asztal köré beszélgetni, süssetek közösen valami finomat nagyival, sakkozzatok egyet nagypapival, antik szeretetük ugyanis elmondhatatlan erő, s csak hagyjátok, hogy előbújjon a mosoly, a nevetés, vagy akár a könnyek és a bánat. Mert így nyílik ki a szív szépen - lassan, s érkeztek el egy új úthoz az életben. Beszélgessetek sokat a szeretteitekkel, adjatok nekik erőt, ha kell csak hallgassatok, vagy öleljétek at őket. Ezek a dolgok csodát tesznek. S engedjétek meg, hogy új emberek, új érzések költözzenek ve az életetekbe, mert ezzel is “gazdagabbak” lesztek. Elmondhatatlanul gazdagabbak. 
Én megjártam az utam, ... s csodás cédrusok alatt ülve, félve gondolkodtam sokáig, hogyan tovább, s aztán egy hirtelen belső sugallatra megtettem a következő lépést is. Kinyitottam a szívem - most és mindörökké ���� 
S ahogy nálunk Nonna mindig mondja; “úgy élj meg minden napot, mintha az az utolsó lenne, mert megérdemled.

img_7730.JPG

Hatalmas köszönet a vendéglátásért, az emberi, természeti és kulturális értékekért, amit a Felelős Szülők Iskolája tudósítócsapata kapott Gradoban. Ezt mindenkinek át kellene élnie és ezt csak ott, Gradoban lehet! Menjetek és éljétek meg, mert imádnivaló életérzés!

Mille gracie Kinga&Seba!

Hasznos linkek, amit a cikkekben még nem találhattatok meg:

Come to Grado közösség

Vision and Mission Turisztikai Consulting S.a.s.

Grand Hotel Astoria szálló

 

A bejegyzés trackback címe:

https://felelosszulokiskolaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3314973528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása