Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket?

Felelős Szülők Iskolája

AVATAR: Fedezd fel Pandorát! – világszenzáció Budapesten

Vidd az osztályt Pandorára!

2019. április 04. - Felelős Szülők Iskolája

navi.jpg

Minden osztály elképesztő lázba jön, ha felmerül a lehetősége az iskolán kívüli programnak és minden tanár frászt kap, ha végiggondolja, hogy mivel jár kimozdulni 25 kamasszal és közlekedési járművekre szállva eljutni biztonsággal a program helyszínére, majd onnan hazavezényelni a társaságot. Mindez sokkal könnyebb, ha a gyerekek megtapasztalták már, hogy a kiállítás, múzeum szavak nem fenyegető veszélyt jelentenek számukra, hanem élményt. Ma már ez a gyakorlat. A kiállítóhelyek, programszervezők rájöttek, hogy egyszerre kell szórakoztatni és tanítani. És van amiért érdemes kimozdulni.

Ilyen  az AVATAR kiállítás is, amely Európában először Budapesten debütál és hatalmas élményt ígér a beharangozók alapján. Ahogy sejthető, a film ismerete nélkül látványos ugyan, de nem teljes az élmény. Így, ha osztállyal vágunk neki a programnak tényleg újra kell nézni James Cameron sikerfilmjét a gyerekekkel és elidőzni olyan kérdéseken, mint a közösség ereje, más kultúrák tisztelete, megfejteni a Lelkek Fájának jelentését, ami persze lehet ,,színes huzalok világítanak egy fán” is, de sokkal többről is mesélhet. Sokaknak így állt össze a kép.

Tapasztalat, hogy ha beengedjük egy interaktív térbe a gyerekeket, érdemes hagyni egy pár percig hogy össze-vissza rohangáljanak, rendezetlenül csapongjanak tárlótól tárlóig, különben ők türelmetlenek, én ideges leszek. Főleg, ha egy szétnyíló kapun keresztül valóban Pandorán találjuk magunkat némi füst és sejtelmes kékes köd közepette.

img_0250.JPG

De miután az interaktív kiállítás is ki van találva, ezek után érdemes helyszínről helyszínre megállni kisebb csapatokkal és együtt megnézni a kütyük mellé rendelt szöveges tartalmakat. Mert ugye ez az, amit szívesen átugranak, de kár lenne. Az edukációs elemek  összehasonlítják Pandora és a Föld tudományos törvényszerűségeit. A növény- és állattan mellett a csillagászat, kulturális antropológia, fiziológia, földrajz és technika is komoly szerephez jut a táblákon, installációkon, multiszenzoros interaktív alkalmazásokban.

img_0244.JPG

 A 7.e toplistája: a hatalmas felnyíló ajtó és kivetítők, avatarként fotózkodni, élethű navik, meglepő effektek, zenélő növény, navi nyelvlecke.

Az osztályfőnök kedvence (aki nem szereti a videójátékokat), amikor sárkányként repülhetett egy kivetítőn.

img_0255.JPG

Tavaszi osztálykirándulás programelemeként kiváló élmény lehet az Avatar kiállítás felsős osztályoknak, különleges, maradandó 21. századi élmény. Számítsunk a kicsit hosszabb regisztrációs időre, mert a gyerekeket egyesével kell a felnőtt kísérőkhöz rendelve regisztrálni. Így férhetünk hozzá később a fotókhoz, tartalmakhoz. Ez azonban a gyerekek számára ma már a legtermészetesebb dolog, mi tanárok pedig hozzászokunk majd.

 

A kiállítás május 31-ig látogatható.

Bővebb információ a kiállítás honlapján: www.avatarkiallitas.hu

 

Szerző: Fülöp Bea, pedagógus

A bejegyzés trackback címe:

https://felelosszulokiskolaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8314739953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása