Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket?

Felelős Szülők Iskolája

#legjobbtábor – ahol a 7 éves gyerekek is csillogó szemmel programoznak

2018. június 29. - Vargacz Alexandra

p1010370.JPG

Van egy tábor, ahonnan minden gyerek sikerélménnyel távozik. Egy tábor, ahol játékos tanulás közben a jövőre készítik őket. Egy tábor, aminek a végeztével már iratkoznak is be a következő turnusra. Ez pedig nem más, mint a Logiscool digitális élménytáborai, amelyekre országszerte az idei nyárra már most több, mint 6 000 jelentkezés érkezett. Volt szerencsém egy napot náluk tölteni a budaörsi helyszínen és bepillantást nyerni ebbe a csodálatos világba.  

Élmény és érték

#youtuber #webdesign #androidapp #programozás #robotika #minecraft #3djátékok #sikerélmény #cool

Ilyen és ehhez hasonló feliratok fogadtak reggel a bejárat melletti nagy falfelületen, amit a gyerekek dekoráltak ki színes filctollak segítségével. Bizony, kedves Szülők, érdemes odafigyelni ezekre a fő hívószavakra, hiszen, ha ezekből csak néhányat bedobunk 7-18 év közötti gyermekünk számára a vakáció alatt, garantált lesz a sikerünk és utána egy izgalmas beszélgetésbe merülhetünk csemeténkkel :)

img_20180627_122205.jpg

Mint ahogyan ezt ők is átélhetik a táborban, hiszen olyan platformokon dolgoznak, olyan játékokat programoznak, amelyek felépítésükből adódóan 2-3 óra alatt elkészülnek, így már az első naptól kezdve sikerélménnyel, örömmel és egy saját maguk által készített játékkal mehetnek haza délután. Emellett fontos azt is megemlíteni, hogy folyamatosan vezetik be a gyerekeket a programozási alapismeretek világába már 7 éves kortól, kiemelten odafigyelve arra, hogy ez számukra valóban élmény legyen, egy olyan játékos tanulási forma, amelyben kalandozhatnak, mindenféle számonkérés nélkül. A Logiscool egyedi, saját fejlesztésű rendszerében, a Scoolcode-ban a gyerekek nem írják a programokat, hanem pici színes játékblokkokból építkeznek, amelyek mellett a kódszöveg is megjelenik, egy idő után pedig már észrevétlenül is megjegyzik, hogy milyen parancsot szükséges beírni egy adott mozgás eléréséhez.

20180627_110514.jpg

 

Készségek, kompetenciák

Mára a digitális technológia a mindennapjaink részévé vált, egy olyan életteret képezve, amelyben helyzeti előnyhöz juthatnak azok, akik otthonosan mozognak benne és rendelkeznek az alakításához, formálásához, megfelelő használatához szükséges tudásbázissal. Ezt megelőzően a nyelvtudás volt (és még a mai napig is) ugyanilyen esszenciális képesség, amely előnyhöz és újabb kínálkozó lehetőségekhez segíti a munkaerőpiacon próbálkozókat. Napjainkra és a jövőre nézve egy programozói nyelv ismerete, a digitális írástudás, az informatikai háttértudás válik ugyanilyen hasznos képességgé.

Egy Logiscool táborban pont ezt kapják meg a gyerekek. Olyan készségeket és kompetenciákat fejlesztenek náluk, amelyek a jövőben mind hasznukra válnak. Legyen szó a logikus, algoritmikus gondolkodásról, a kreativitásról, az együttműködési és alkalmazkodási készség fejlesztéséről, kooperációról.

img_20180627_114829.jpg

 

Napirend, táborstruktúra, szabad játék

Számomra nagyon szimpatikus egy-egy Logiscool tábor felépítésében, napirendjében, hogy a játékos tanulás, programozás és a nagymozgásos, szabadtéri játékok (strand, erdei kirándulás, kenuzás, focizás, stb.) fele-fele arányban kaptak helyet. Köztük több étkezési szünettel, pihenővel. Ahogy tapasztaltam, ez a gyerekek számára meglehetősen ideális és felszabadultan, jó érzéssel, az adott tevékenységben aktuálisan elmerülve gyűjtik az élményeket.

20180627_094057.jpg

 

Szakképzett táborvezetők, fiatalos, lendületes oktatók

A táborvezetők minden esetben pedagógiai végzettséggel rendelkező, tapasztalt szakemberek, az oktatók, animátorok pedig a táboroztatási időszakot megelőzően képzéseken vesznek részt. Kifejezetten fiatal, huszonéves felnőttek és egyetemista hallgatók képezik az animátori, oktatói gárdát, akik kiváló, közvetlen kapcsolatot tudnak kialakítani a gyerekekkel. Humorral, fiatalos lendülettel és jó kedvvel vezetik a foglalkozásokat, ami biztos út a gyereknél a bizalom és az érzelmi kötődés kialakításában. Mindemellett a tiszteletet is megkapják, illetve több gyerkőcnél éreztem, hogy példaképként néznek fel az oktatójukra és nagy hatást érnek el náluk egy-egy történettel, elhangzott mondattal, gondolattal, amelyet később is boldogan idéznek fel. Mint például a 9 éves Panna, aki az oktatójától hallotta, hogy a világ első programozója nő volt és egyben színésznő is. Ezt óriási örömmel mesélte el nekem, mert ő is programozó és színésznő szeretne lenni, ha felnő.

img_20180627_103015.jpg

 

Tábortípusok, információk, jelentkezés

A paletta pedig igen széles, már csak a felsorolás szintjén is: androidos applikációk készítése, tervezése, Scoolcode intenzív programozás az alapoktól, számítógépes KODU 3D játékok készítése és programozása, Minecraft mérnöki gondolkodásmód fejlesztés, kreatív tervezés, gamedesign, LEGO robotok építése és programozása, Cool Tools videó készítés, forgatás, vágás, honlap készítés, webdesign, képszerkesztés vagy a Bizniscool tábor, ahol a gyerekek vállalkozói alapismereteket szerezhetnek saját cégük működtetésével.

A Logiscool weboldalán egy szuper táborkereső segítségével életkor, helyszín, időpont és tábortípus alapján böngészhetünk az elérhető lehetőségek és szabad férőhelyek után. Augusztus közepéig országszerte 40 helyszínen szerveznek táborokat, így mindenki könnyen megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt.

 

Csillogó tekintetek, mosolygó arcok, a gyerekek visszajelzései

Azt gondolom, a legtöbbet egy táborról mindig a gyerekek közvetlen visszajelzései mondanak el. Azt ott töltött időben én is gyűjtöttem az elhangzottakat, illetve több írásbeli visszajelzés is érkezett, emellett pedig egy videót is forgattunk, ami talán többet mond ezer szónál. Úgyhogy olvassátok és nézzétek, mit gondolnak a gyerekek a Logiscool táborokról, milyen érzések és élmények alakultak ki bennük:
20180627_095138.jpg

"A legkirályabb tábor eddig ahova jártam 12 éves létemre és szerintem ez a jövő, és ez nagyon fontos."

"Mindkét oktatómat szívesen látnám a következő évben. Rugalmasak, viccesek és nagyon jól tanítanak."

"A Logiscool a fiataloknak szól és sok érdekes dolog van benne technikailag."

"Nagyon nagy élmény volt számomra, kár lett volna kihagyni! Remek oktatók, nagyon élvezetes programok, játékok!!!! Ez egy kihagyhatatlan élmény! Jövőre is szeretnék itt lenni, de nehezen távoznék innen! Köszi, pacsi!!"

"Mindenkinek ajánlanám, mert nem csak a gépek előtt ülünk, hanem tanulunk is valamit!"

"The best tábor "

"Hát hol is kezdjem.... Először is, maga a légkör amit megteremtettek, másodszor pedig maga az elfoglaltság amit kiadtak számunkra."

„Azt szeretem benne, hogy megtanulok olyan új dolgokat, amikkel még az életben kezdhetek is valamit.”

 

A Felelős Szülők Iskolája élménybeszámoló videója a Logiscool táborról:

Szerző: Vargacz Alexandra, Felelős Szülők Iskolája

A bejegyzés trackback címe:

https://felelosszulokiskolaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9414081411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása