Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket?

Felelős Szülők Iskolája

Családi Kapolcs – TOP 13+1 bakancslistás tipp a Művészetek Völgyében gyerekkel

2019. július 16. - MoniLisa

image1.jpeg

 

A Balaton-felvidék legcsaládibb, természetileg, kulturálisan és mentálisan pompás programokat kínáló felhozatalából 13+1 kihagyhatatlan tipp, amit életérzésként meg kell élni minden gyerekkel, kamasszal érkezőnek.

 

1. SEMMITTEVÉS A PATAK PARTON

Itt az alkalom arra, hogy ledobjátok magatokat a fűzfák árnyékában a patak parton egy sajtos-tejfölös lángossal, egy zacskós kakaóval – amit kizárólag a helyi kis közértben lehet kapni – avagy egy kártyapaklival és élvezzétek a „SEMMIT”, ami tulajdonképpen a „MINDEN”. A napsütés, a víz, az árnyék, az ízek, a szellő és csendes, vagy épp hangos kapcsolódás. Szemlélődjetek, netán unatkozzatok, ahogy a nagyvárosban soha sem. Ha tetszik, lógassátok bele a lábatokat a patakba, járjatok mezítláb. Éljetek és adjatok hálát egymásért. Legyetek offline, csakúgy egymásnak, együtt és ezt tanítsátok meg a gyermekeiteknek is. Nem kell mindig az instant élmény, az endorfin. Itt a pillanat, az együtt, a flow. Éljétek meg együtt!

image4.jpeg

2. VÁSÁROSOK, KÉZMŰVES PORTÉKÁK ÉS JÓÍZŰ „PIACI” BESZÉLGETÉSEK

A Művészetek Völgye évről évre gyönyörű portékákat kínál, amit általában kézművesek, mesterek készítenek és saját maguk hoznak el a Völgybe, hogy a megfelelő emberhez jusson el, olyanhoz, akinek való, aki megbecsüli. Legyen ez egy fonott kosár, egy kézzel szőtt kelme, egy festmény, egy ékszer. Kapolcson jó vásárolni, mert van íze a vásárnak, jó ízű beszélgetések, alkuk köttetnek, melyek felértékelik a vásári portékát is. Szellemi értéket is hordoz. Ezt a jó ízű kapcsolódást is átveszik a gyerekek, szívesen korongoznak, kóstolnak ételeket, kérdeznek az eladóktól. Ez nem pláza, nem tömegtermék, hanem saját, értékes, megbecsült portéka.

3. ALKOTÁS. Tér-idő vesztés a belső fantáziánk kibontakoztatásával, művészet másként, ami nekünk mindenképp szép:

Kézműves alkotó foglalkozások, akár Kapolcson a patak partján az ősi égetési technikával készülő raku csodákat, akár a Tűzoltószertárban mindennap megrendezésre kerülő művészetterápiás foglalkozást, akár a MANK udvarban az alkotást.

image7.jpeg

4. HUMOR és NEVETÉS

Erre a legjobb hely a Momentán Udvar, ahol még az impro nagymestereiről is lehull a lepel, hisz minden nap délután 16:30-kor egy-egy társulati tag mutatja meg önnön magát a TITKOS ÉN című részben. De pont ilyen izgi és vidám - a délelőttönként megrendezett - CSALÁDI RÖGVEST, ahol a család minden tagja játszhat, új karaktereket vagy épp a sajátját kifordítva. Árnyas fák, elfogadó és befogadó közösség. Aki bírja, kis- és nagy kamaszokkal az jöjjön el Mészáros Piroska CALL GIRL estjére 21-én 23 órakor, aki arról mesél milyen volt az élete egy multi telefonos kisasszonyaként....

5. A ZENE NYELVÉN, CSALÁDI KONCERTÉLMÉNY

A Művészetek Völgye tele van jobbnál jobb zenei programokkal, így nehéz még az ajánlás is. Folklórtól kezdve a jazzen át a populárisabb műfajokig mindenbe bele lehet és érdemes is kóstolni. A nagyobbacska gyerekekkel érdemes a szülőknek együtt elmenni több koncertre is, megtapasztalni a „hullámzás”, a tánc és a zene élményeit együtt. Ez később még nagyon jó szolgálatot tesz majd a srácainknak, amikor már Ők önállóan mennek fesztiválozni. Ez egy biztonságos közeg, itt érdemes ebbe belekóstolni. Nagyszínpadon a különleges színházi élményt is adó Pásztor Anna -  ANNA & BARBIES koncertbe (júl. 19., 20:30) - , a balkán csodazenekar, BOBAN MARKOVIC lábakat nem kímélő, magával sodró tempójába (júl. 21., 22:45), vagy akár a Kőbánya Udvarban a népszerű „Nem strandolsz jobban mint én” – slágert zúzó LÓCI JÁTSZIK (júl. 21, 21:00) koncertjébe.

image6.jpeg

6. ZENETÖRTÉNELEM, ÉLETMESÉK A ZENE NYELVÉN

A Kőbánya Udvarban a Kőbányai Zenesulisok aktívkodnak és igen érdekes dolgokkal készülnek, ami a gyerkőcöknek történelem, a szülőknek pedig fiatalkoruk megidézése. Minden nap 16:30-kor ÉLŐZENÉS ROCKTÖRTÉNELEM óra lesz, hangszerekkel, videókkal, interaktív beszélgetésekkel 1950-től az 1990-es évekig. Megtudhatjuk, hogy mi is volt a híres Woodstock, mit takar a B.E.A.T, vagy elemezhetjük HOBO dalait is. Mindennap más tematika, amiből mindenki választhat kedvére valót. Tuti jó buli az egész családnak, itt mesélhet apa a fiának, anya a lányának, más életszakasz, más ritmusok. Kiváló alkalom az időutazásra, az életmesék elmesélésére és közben egy kis andalgásra is, apunak és anyunak, együtt. Persze a szupernagyik és papik is jöhetnek.

7. JÁTÉK, TÁRSASJÁTÉK

Évek óta az egyik legnépszerűbb helyszín a Társasjátékok Völgye, ahol számtalan menő társasjáték és játszópajtás kerülhet egy asztalhoz. A játék a lényeg, a kapcsolódás, bárki bárkivel, de akár nagy társaságok, családok együtt. Semmiképp se hagyjátok ki!

8. SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG!

Itt Kapolcson a SZFE helyszínén kisebbeknek és nagyobbacskáknak is igazán jó színházi előadások készülnek, mese, dráma, humor és mindez olyan környezetben, ahol a feldolgozás is könnyebb. A taliándörögdi művelődési házban minden nap kora délután 15 órakor és 18:30-kor is lesz előadás, azaz kétszer is lesz alkalmunk megnézni Janikovszky Éva: A lemez két oldala című művét vagy akár … és itt nem tudok már választani sem közülük.

Ezek az előadások mindig jobban hatnak rám, mint ha egy nagy patinás kőszínházba mennék el megnézni. Hogy mi ennek az oka? Talán az, hogy itt szabad a színházban is a padon ülni, kalapban, kicsit a napmelegtől vállalhatóan égett bőrrel és ruházatban is beülni, mert nem attól lesz színház a színház, hogy gálaruhában érkezünk meg. Itt mindig a lelkünket öltözteti ünnepi ruhába egy-egy darab, melyet a rendezők évről évre igen nagy gondossággal válogatnak ki. És itt ér a végén – közben is – nevetni, sírni, tapsolni ….sőt a végén a művészekhez odamenni és akár a nyakukba borulva gratulálni, megköszönni a lelki élményt, amit a művészetükkel adtak. Itt senki és mindenki játszik szerepet, de őszintén.

image8.jpeg

9. A HELY SZELLEME A FALVAK, A DOMBOK KÖZÖTT REJTŐZIK

Útra fel, akár a helyiek által szervezett túrákra, akár a Völgyből induló, kicsit sportosabb életvitelt és attitűdöt igénylő kerékpártúrákra, melyek a Balaton-felvidék csodás tájain megy keresztül, szőlőlugasok, dombok, vulkanikus kőzetek és csodás gyógynövények között. Keressétek a vezetett túrákat, kérdezzétek a helyieket, szervezőket, kóstoljátok a helyi finomságokat.

dscf7461_resize.jpg

10. BRINGAVÖLGY

A Balaton- felvidék dimbes-dombos lankáit járja be a Völgy biciklis túrája, melynek nagyobbacska - kamaszokkal már érdemes neki indulni, annál is inkább mert a túrán használt különböző elektromos rásegítéses KROSS mountain bike és túrabringákat tesztelhetnek a lelkesek. A két 30 kilométer távval kecsegtető túra csodálatos tájakon, néhol off road terepen is fut, melyek meghódítása – ha egy kis rásegítéssel is – de hatalmas önbizalmat és élményt adhat a sportos családtagoknak. A részvételi lehetőségről itt olvashattok bővebben.

Aki pedig saját kerékpárral, rollerrel érkezik, használja bátran, de a futás és túrázás szerelmeseinek is lesz program bőven, akár egy félmaraton erejéig is. A frissítésre, a felkészülésre és a saját képességek, motivációk tiszteletben tartására mindig figyeljetek!

mscf7564_resize.jpg

11. HA GYEREK , AKKOR KALÁKA UDVAR

A gyerekekkel érkezők legkedvesebb és kedvencebb helye a Kaláka Udvar, mely a szépirodalom csodáit keretezi át, amolyan Gryllus-osan, Lackfisan, Kárász Esztisen. Dúdolva, slam poetryt írva, vagy épp kicsit döcögő rímeket faragva a gyerekekkel együtt, babzsákokon ülve akár egész nap. A Kaláka Udvar egy biztonságos, kedves helyszín, mely az idén jubilál. Ünnepel, így még több színes programmal várja az apróbb gyerekeket és családjaikat. Este ha a szülők még bevállalják jó kis Képmás estek lesznek, neves oktatásban, közéletben ténykedő párokkal, pl: a mesepszichológia mesterével Kádár Annamáriával, vagy az élménybiológia megálmodójával Joós Andival és párjukkal együtt, amolyan családi színfal mögé tekintős beszélgetést várhatunk ettől, izgi lesz.

12. KÉK ABROSZ – a „nagyi főztje” kockás abrosznál

Hát, ha mindenkinek lenne egy vidéki nagyija, akkor ezt nem is kellene magyarázni, de sajnos nincs. Sebaj, itt a Művészetek Völgyében van egy fantasztikus kezdeményezés, szokás, a helyi portákat nyitják meg a családok és napi menüvel várják a völgylakókat. Saját főztjük, saját udvaruk, takarosan és ízletesen, ahogy a dunántúli ember a vendéget várja. Paprikás krumpli, kolbász, rántotta, kovászos uborka leves – hidegen a nagy nyári forróságban mennyei - , lecsó és tócsni, finom levendula, bodza szörp vagy akár egy jó fröccs.

A mi kedvenc pincénk, Kapolcs szívében az Inhoff Borház, ahol a pincék kellemes hűvöse és illata fogadja a betérőt. A környék legfinomabb borait - főként olaszrizlinget, irsai olivért vagy muskotályt  - , habzó borát  - Frizzante (Hegyestűi Chardonney Juhfark) - kóstolhatják meg a felnőttek, néha még zsíros deszka is jár hozzá, de igazi borásztól, igazi bor, mindenképpen. A jó vendéglátáshoz a jó bor igencsak hozzátartozik.

Adjuk meg a módját, üljünk le az asztalhoz, ahogy az olaszok és szánjunk időt az ételre és a beszélgetésre is. Ez sem a gyorsétteremről szól, hanem a helyi ember keze munkájából előkerülő csodálatosan finom magyar ételről. Ezt is tanítsuk meg a gyermekeinknek, utána lehet hogy saját maguk lesznek termelői a magyar bornak, vagy készítői, szakácsai ételeinknek.

image11.jpeg

13. TÁBORTŰZ és ÉNEK A TŰZ KÖRÜL

Spontán is több helyen találunk ilyen összeverődéseket, egy-egy udvaron, vagy épp az eső után melegedve, de a Momentán Udvarban az utolsó este szervezetten is részt vehettek ilyen programon. A tűz mindig is összehozta az embereket, együtt ülni, merengeni, nézni a pattanó szikrákat és közben dúdolni, énekelni, ez valóban egy szép zárókép a nagyon is emberi léptékű Kapolcsról, ami valóban olyan mint egy nagy családi tábor.

+1  CSAK HALLGASS A MEGÉRZÉSEIDRE! – ÚJRATERVEZÉS
A Művészetek Völgye idén 1500 programot sorakoztat fel 10 nap alatt, amit lehetetlenség befogadni, még akkor is, ha rutinos Völgylakó vagy és napról napra megtervezted, hogy mire mentek el, milyen programot fogtok biztosan megnézni. Ne görcsölj, engedd el!

Persze, ami a szívedhez közeli és nagyon érdekel, ragaszkodj hozzá, de itt a legfontosabb, hogy JÓL ÉREZD MAGAD és a GYERMEKEID IS ÖRÖMMEL, FELSZABADULTAN legyenek jelen és ez lehet, hogy egy utcai beszélgetés, egy koncert utáni, előtti közös dúdolás, egy kis agyagozás vagy épp egy jó bringatúra hozza meg!

Ez Kapolcs, az emberség, a érték fesztiválja, CSALÁDI minden értelemben!

Szeretjük, gyertek és tapasztaljátok meg!

www.muveszetekvolgye.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://felelosszulokiskolaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8414957448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása