Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket?

Felelős Szülők Iskolája

Diákmunka 10+1 pontban

2019. június 11. - MoniLisa

A munka világa, avagy miért és hogyan érdemes diákként munkát vállalni?

„Keresd meg a zsebpénzed, amiből utazhatsz, nyaralhatsz és még pihenésre is jut időd.”

_mg_6633kicsi.jpg

„A munka nemesít.” – hangzik a közmondás, amit nagyon is helyes. Vajon a  XXI. században milyen munkát vállalhatnak a diákok, amivel nemesednek, tapasztalnak és nem mellesleg keresnek is? A legtöbb diák számára a nyári nyaralás, fesztiválozás a legfőbb motiváció, amire költenének a statisztikák szerint, de persze van, ahol a családi megélhetésnek is a része. Hogyan kezdjünk bele, ha már az elhatározás megszületett bennünk? Miért támogatják a szülők és a tanárok is a nyári munka élményének megtapasztalását? Egy, a diákmunka világról, előnyeiről, lehetőségeiről szóló rendhagyó osztályfőnöki órán jártunk, melyet a Fürge Diák Iskolaszövetkezet tartott tanulók számára. Lássuk a leghasznosabb információkat;

Top 10, amit a diákmunka kapcsán tanácsolhatunk:

 

  1. Állítsatok célt, álmot magatoknak, amiért dolgozni fogtok, mert lesznek olyan napok, amikor nehéz lesz felkelni, fáradtak lesztek és ezen az álmok fognak tudni átsegíteni Benneteket!
  2. Mindent írásban, avagy szerződjünk! Diákmunkát szövetkezeti tagsággal tudtok vállalni és azon belül köthettek a Fürge Diák Iskolaszövetkezettel szerződést a különböző munkákról. Munkaviszonnyal is dolgozhattok, de akkor az adók, járulékok ugyanúgy érvényesek rátok, ezért érdemes belépni a szövetkezetbe. A szerződést érdemes átbeszélni felnőttel , sőt akár érdemes szülővel együtt menni az irodába, ahol együtt írhatjátok alá. Írásban kell, hogy tájékoztassanak Benneteket a béretekről, a munkavégzés helyéről, a munkaköri feladatokról.
  3. Iskolaszövetkezet védelmet jelent! Miért? Képviseli a jogaitokat, egy közvetítő és együttműködésre ösztönző szervezet Munkavállaló és Munkáltató között. Segítenek a munkahely választásban, időbeosztásban, esetleges kártérítési dolgok menedzseléséhez. Tárolják az adataitokat, jó lehetőségekről értesítenek Benneteket, egyéb ösztönző eszközökhöz, nyereményekhez, tájékoztatáshoz juthattok hozzá. Idén például a 25 éves Fürge Diák Iskolaszövetkezet tagjai a Fishing on Orfűre kaptak fesztiváljegyeket, de ehhez a nyereményjátékhoz most még a frissen regisztrálóknak is lehet csatlakozni.
  4. Ha olyan szituációba kerülsz, ami nem vállalható számodra, vagy megalázó vagy fizikailag túlságosan megterhelő és szerződésben foglalt feladatotoktól eltérő, akkor lehet NEMet is mondani, visszautasítani a kérést. Ennek következményei lehetnek, de ettől nem megijedni kell, hanem tisztában lenni vele. Itt az ok-okozat elvét és a felelősséget tanulhatjátok meg!
  5. Okosan oszd be az idődet! Ha vakációban vállalsz munkát, akkor talán időben többet dolgozhatsz, hiszen nincs mellette iskola, tanulás, de ha komolyan sportolsz, akkor számíts rá, hogy a 6-8 órás munka, akár szellemi, akár fizikai komoly megterhelést jelent. Iktass be szüneteket, vagy kezdj kevesebb munkaidővel, akár csak 4 órában.
  6. Bér – mennyit kérhetek? A minimál órabér bruttó 857 forint, a szakképzett minimál bér (akinek van papírja az adott munka végzéséről) pedig bruttó 1121 forint óránként, 8 órás munkában. Természetesen ezek csak irányadó összegek a gondolkozásotokhoz.
  7. Társaság, közösség, hangulat – javasoljuk, hogy menjetek egy-egy baráttal, jó ismerőssel dolgozni. Ez nem azt jelenti, hogy a munka minden percében együtt lesztek, de az indulásnál jó érzés, hogy van egy megbízható ember, aki ott van. Új emberekkel, feladatokkal találkoznak azok, akik diákmunkát vállalnak, ami néha komfortzóna elhagyással jár. Jó és rossz értelemben is. Lehet, hogy itt találjátok majd meg életetek szerelmét, misszióját, karrierjét. Ismerkedjetek, érdeklődjetek, hisz a diákmunka egy kiváló terep arra, hogy valóban bepillantást nyerjetek egy cég, társaság életébe. Sok vezető beosztásban lévő ember karrierje kezdődött gyakornoki vagy diákmunkával, azaz egy hatalmas lehetőség arra, hogy elkezdjétek építeni a jövőtöket.
  8. Hozzáállás, attitűd – Asszertívan, kedvesen és alázatosan érdemes a munkához, a munkáltatóhoz hozzáállni, ami pont azon a határon táncol, hogy kedvesek és érdeklődők vagytok, de nem vállaltok mást, mint amiben megegyeztetek.
  9. Korhatár – 15-16 éves kor között csak a nyári (őszi, téli, tavaszi) szünetben lehet munkát vállalni, 18 éves kor alatt szülői engedély szükséges a diákmunka vállalásához max napi 8 órában.
  10. Munkavédelmi és tűzvédelmi szabályok megismerése – unalmas tájékoztatásnak tűnik, de hasznos lehet, hisz új környezetbe kerültük, új veszélyforrásokkal; pl. konyha, gépsor, mezőgazdasági gépek… Jobb óvatosnak, körültekintőnek lenni!

 

+ Szülőknek és Pedagógusoknak!

Bíztassák a diákokat a nyári diákmunkára, hiszen olyan készségek, képességek fejlődnek a nyári munka során, amely az iskolában nem elsajátítható. Életszerű tudást, tájékozódást ad különféle szakmákban, emberismeretben, együttműködésben, a pénz-munka-idő arányának megtapasztalásában.

 meki_3_1200x1200.jpg

Ne féljetek kérdezni, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet munkatársai képzettek, gyakorlottak és készséggel segítenek eligazodni a diákmunka világában, nem mellesleg 25 éve ezt csinálják, forduljatok Hozzájuk bizalommal!

Kapcsolódó: www.furgediak.hu

Mekis munkákat szervező iroda: www.furgediak.hu/offices/officeDetails/id/21

Facebook: www.facebook.com/furgemeki/

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://felelosszulokiskolaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7814889588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása