Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket?

Felelős Szülők Iskolája

Vak srác a II. Civil Derby győztese - vakmerő futam?!

2019. június 30. - MoniLisa


65598151_386005842259715_3295687113852321792_n.jpg

Abszolút győztes lett ma a Kincsem Parkban a II. Civil Derbyn az 1-es rajtszámmal induló Czene Andris!

Czene Andris egy vak ceglédi srác, aki önmagában is csoda. Látását zöld és szürkehályog miatt vesztette el, ma már csak árnyékokat lát. Életét játszi könnyedséggel éli vaksága ellenére, naponta vonatozik, több száz kilós disznók állatgondozásában segít, de a nagy álma és szerelme mindig is a lovaglás és a lovassport volt. Hát most aztán jól belecsapott, hisz a Kincsem Parkban rendezett II.Civil Derbyn már a próbafutamon is első lett, hát még a NAGY NAPON. Lélegzet visszafojtva izgultuk végig Andris futamát, óráknak tűnt az a pár perc, amíg a verseny tartott. Andris másik négy látó civilt előzőtt meg ma, elszántsággal, büszkén. Még most sem merjük elhinni...

img_6341.JPG

Így írt Andris a szerdai próbafutam után: "De jó és felemelő érzés amikor még csak próba futam volt a verseny helyzetbe de pörögtünk a pályán. Az adrenalin egyre jobban ment fel bennem mint a lovak a cél felé. ���".

Magam sem hittem a fülemnek, amikor egy érzékenyítő tréningen - amin Andris rendszeresen aktívan vesz részt több sérült társa mellett - arról beszélt, hogy Ő lovagol és szeretne hajtani is...és fog is!
Elsőre hatalmas felelőtlenségnek gondoltam ezt a tervet, aztán ahogy Andrist kezdtem megismerni átértékeltem, amit mondott.
Andris a vakemberek életét mutatja meg egy-egy ilyen érzékenyítő tréningen. Mi is bekötöttük a szemünket és fehér botot vettünk és Andris instrukciói alapján mentünk. És igen vak vezetett világtalant, de hogy?! Csupa viccel, vidámsággal és 100% ig biztonságban éreztem Vele magam, hisz ebben a világban Ő van otthon. Rávilágított számomra a megérzésekre, a vizuális képességeink háttérbe szorításával előtérbe kerülő hallás és szaglás fontosságára is. Az állatok iránti szeretetéről már akkor is sokat mesélt.
img_6378.jpg
"Három cél vezérel" - fogalmaz Andris a közösségi oldalán -
"...Három egyszerű szabály:
1.Ha nem teszel a célodért, soha nem éred el.
2.Ha nem kérdezel, a válasz mindig "nem" marad.
3.Ha nem lépsz, mindig egy helyben maradsz."

És itt kezdtem valamit megérteni...aztán sokat beszélgettünk erről és ezt mondta nekem egyik alkalommal:
"Szeretném, ha bebizonyíthatnám magamnak és másoknak is, hogy nem kell engem pátyolgatni, tudok én is eredményeket felmutatni. A lovardában hagynak dolgozni, tudják, hogy nem látok, de bíznak bennem, érzik, hogy érzem a lovakat."

65757877_388635671779462_8206238938378010624_n.jpg
Andris a lovak között nagyon otthonosan mozog, csutakolja , felszerszámozza őket, segít előkészíteni Őket más versenyre, sőt a behajtásban is segít. Napi szinten vesz részt a Kincsem Park életében, Ő a lovak között érzi jól magát és ezen egyáltalán nem változtat az a tény , hogy nem lát, mert annál jobban érzi Őket.

A II. Civil Derbyn öt, a közönség által megválasztott civil - azaz nem hivatásos - hajtó indulhat, köztük Andris, a ceglédi vak srác. A feladat egyszerűnek tűnik, végig hajtani a saját pályádon és elsőként beérni a kocsival.
1800 méter vakon a pályán, örűlt sebességgel egy két kerekű sulkyban, ahol minden civil hajtó mögött ott ül egy profi, biztonságból, hogyha kell korrigáljon. Ez így is elég borzongató.


"Hajrá Andris! "- kiáltottuk torkunk szakadtából a tribünről, aztán elhallgattunk, mert már a lélegzetünket is visszafojtva figyeltük a szoros versenyt. Összenéztünk kerekesszékes barátjával Zsoltival, és a  barátainkkal, mert mi tudtuk, hogy Andris nem csupán egy hajtó, egy versenyző. Ez élet első és talán legkomolyabb versenye, magával és magáért hajt.

img_6347.JPG

És amikor pár méterrel mindenkit megelőzve elsőként ért célba, már csak a könnyek csorogtak az arcunkon és összekapaszkodva tudtuk, éreztük valami elkezdődött, valamire áldást és igent mondott az élet, egy olyan srácnak, aki igen sok munkával és bátorsággal áll elénk.


Hiszem, hogyha ez a verseny ad erőt, akkor megkapod, mert a bátorságod - ha vakmerő is - sokunknak erőt fog adni, hogy mi is tegyünk egy nagy lépést látszólag elérhetetlen célok felé.

Bravo, Czene Andris! Köszönet a lehetőségért a Kincsem Parknak és a felkészítőinek, akik hittek Benne és tanították Őt! 

img_6335.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://felelosszulokiskolaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1514919428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása