Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket?

Felelős Szülők Iskolája

Milyen családban élsz? - promoter-kontrolláló-elemző-támogató?!

2019. február 03. - MoniLisa

Ismerd meg a családod!  Ismerd meg a gyermeked!

Kádár Annamária: Személyiségtípusok együttműködése a családban, nevelésben

 kids-1967799_340.jpg

Van, aki szeret a színpadon állni vagy egy versenyen az utolsó csepp erejéig küzdeni a serlegért... Ők nagy egóval rendelkeznek és általában vidámak és harsányak. - Ők a promoterek, azaz népszerűsítők.

Van, aki inkább a meghitt légkört szereti, négyszemközt szeret beszélgetni, ott lehet Őt kritikával illetni. Gyűlöli, ha fel kell szólalnia akár egy nagyobb társaságban is. Ez a típus szereti a bensőséges viszonyt, a testi kontaktust. Az ilyen gyerekek nehezen válnak le a szüleikről, ha pedig szülővé válnak, általában „tyúkanyó” lesz belőlük. - Ők a supporterek- fenntartók/támogatók.

Van, aki mindent ötször megfontol, nem vesz felesleges dolgokat, minden öltést ellenőriz egy új ruhán. A döntéseit halogatja, mert fél, hogy hibát követ el. Ők mindenben a logikát keresik. Őt csak négyszemközt, csukott ajtók mögött szabad kritizálni, logikusan elmagyarázva, hogy miben és hol hibázott. - Ők az analyser- elemző típusok.

Van, aki rideg, hideg fejjel, érzések nélkül, racionálisan dönt. A rövid, tömör közléseket szereti, a lényegre törő kommunikáció híve. Nem szereti az időpazarlást, azt szereti, ha azonnal a tárgyra térünk. Az ilyen típusú gyereket a legnehezebb nevelni, viszont ha sikerrel járunk, remek védőügyvéd válhat belőle… Ők a controller- kontrolláló típusok.

 

family-2972218_340.jpg

 

David Merrill és Roger Reid amerikai szervezetpszichológusok szociális stílusoknak nevezett CAPS személyiségmodelljének alapját a belső lelkiállapotok helyett,  a megfigyelhető külső emberi viselkedésjegyek képezik. 

E különleges és nem csak a szülőknek, hanem tanítóknak, óvodapedagógusoknak is hasznos személyiségtípus besorolásról, a hétköznapi életbe ültetett alkalmazásáról beszélgettem Kádár Annamária, neves pszichológussal, a Személyiségtípusok együttműködése a családban és nevelésben című előadása kapcsán.

kadarannamaria.jpg

 

"A kutatópáros 4 szociális stílust írt le: elemző, fenntartó, promováló és kontroller stílusokat. Ezen személyiségtípusokat, besorolásokat helyettesítettem be és figyeltem meg családi szituációkban. A két szervezetpszichológus alapvetően eladás technikákhoz alakította ki ezeket a modelleket, miszerint különböző típusú vevőknek, hogyan érdemes termékeket eladni. Ez látszólag távol állhat a családi modellektől, de valójában közelebb, mint hinnénk. Ha benézünk a típusok mögé, akkor hamar felismerjük a tulajdonságokat, ehhez nem kell mély személyiség teszt, csak megfigyelés és ennek a módszernek az alkalmazása. A családi életben és a nevelésben is igen hasznos, ha tudom, hogy mit várhatok el a másiktól, mennyi időre van szüksége egy döntéshez, mennyire tud könnyen feloldódni a közösségben, stb. Mindenkinek megvan a domináns stílusa, egyik sem jobb vagy rosszabb, csak más és más hozzáállást igényel." - fogalmaz Kádár Annamária, pszichológus.

 

A személyiségtípusok a nevelésben és a családban

"A négy személyiségtípus mutatja meg azt, hogy milyen a hozzáállásunk a dolgokhoz; szeretjük túlbonyolítani, az impulzusaink percről percre átszabják a terveinket, vagy inkább alapos, megfontolt tervezéssel akár már hónapokra előre megtervezzük az iskolaválasztás menetét, tudjuk a nyaralási célhelyek GPS koordinátáit. És persze ebben a történetben a legszebb, hogy ahogy magunkra vagy a párunkra ismerünk, úgy jön szembe a felismerés saját gyermekünk tulajdonságait illetően."

 

cap-2923682_340.jpg

 

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Lássunk egy személyiségelemzéssel megspékelt reggeli készülődéses sztorit...

"Vegyünk egy családot, ahol él egy elemző típusú apuka, akinek megvannak a saját rítusai, precízen beosztja az idejét és a fél nyolcas induláshoz Ő már 7.10-kor a kocsiban ül és bemelegített motorral várja a család többi részét. Az anyuka és a lánya is promoter típusúak, a reggeli készülődés kész káosz, nem találják a fele pár zoknijukat, a mobil töltőt, a szekrényből még szeretnék kivenni a hangulatukhoz épp megfelelő színű sáljukat, miközben az kiborul... és persze számukra az is rendben van, ha elkésnek. Az édesapa pedig vár... és idegeskedik és amikor megkérdezi a hölgyeket, hogy miért nem lehet előző este kikészíteni a ruhát, akkor természetesen az a válasz; "Hát hogyan, honnan tudjam, hogy holnap milyen kedvem lesz?" Egyébként is miért kell idegeskedni?!"- válaszol a promoter típusú feleség.

Az elemző típus szeret egy fél órával előbb odaérni mindenhova, hogy kényelmesen, nyugodtan megigya a munkahelyén is a kávéját és ne rallyzzon a városban.

A gyerekek pedig ezt végigélik, ha promoter gyerekekről van szó, akkor Ők végignevetik vagy épp sírják ezt a reggeli sztorit, de ha elemző gyerekekről van szó, akkor Ők nagyon idegesen, feszülten indulnak neki a napnak.

"Volt olyan barátnőm, akinek van egy elemző és egy promoter gyermeke, Ő maga promoterként hasonlóan élte meg velük az óvodai, iskolai éveket és az elemző gyerkőc, amikor már tinédzser lett és nyolc évet így végigélt velük egyszer azt mondta: "Nem megyek én többet ezzel a két bolonddal. Inkább megyek magam, villamossal, busszal, de nyugodtan! Én ezt a stresszt nem bírom, elkésünk, nem késünk." - mesél Annamária a dr. Jazzy  műsorában.

 

people-3181751_340.jpg

 

Vajon kire ütött ez a gyerek?

"Hiába azonos családban növünk fel, azonos szokásokkal, genetikával mégis másként élik meg ezt a gyerekek és ettől bizony belefeszülhetnek igen sok családi helyzetbe. Ezért létfontosságú ez a felismerés, mert akkor nem fogjuk egymáshoz hasonlítgatni a gyermekeinket. Hiszen egy promoter típusú, mindenkihez könnyen kapcsolódó, akár cserfesként is tipizálható gyermek 10 perc alatt beszokik egy új óvodai vagy iskolai közösségbe, míg egy elemző gyermek számára, akár hónapok is szükségesek ahhoz, hogy mindenkit megismerjen, elfogadjon és ráhangolódjon az ottani menetrendre. Számtalanszor jön elő az a szituáció, amikor egy promoter édesanya, lelkesítően lökdösi be egy közösségbe a gyermekét, "Menjél Pistike, ismerkedjél! Barátkozzál!" - ekkor persze Pistike lefagy és esze ágában sincs élvezni ezt a feladatot, amit egyébként az édesanyja másodpercek alatt megugrana." - fogalmaz Kádár Annamária, pszichológus, aki február 12-én Személyiségtípusok a családban, a nevelésben címmel tart előadás e témában a Felelős Szülők Iskolája szervezésében.

 

fszi_szemelyisegtipusok_fbcover-1.jpg

 

Mennyire felszabadító ezt hallani, megismerni?

"Nagyon, mert megértünk olyan dolgokat amit eddig soha. Van olyan, akinek sokkal több idő kell hozzá, hogy egy-egy döntést meghozzon. A másik másként működik, ha ebben megtanuljuk egymás szükségleteit tisztelni, figyelembe venni akkor sokkal jobban működik. Azt is megértjük, hogy nem érdemes túllicitálni egymást, akár a testvéreket egymáshoz hasonlítani, ki miben jobb és lám, lám."- összegzi Annamária a szülőknek szóló tanácsait.

 

A neves pszichológussal, Kádár Annamáriával készített interjúk itt érhetőek el:

Mesepszichológus mesés élettörténettel - interjú

Modern szülők nevelési elvei - Kádár Annamária válaszol

Kádár Annamária, mesepszichológus: Önbizalom és megküzdési stratégiák kisgyermekkorban

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://felelosszulokiskolaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2814605190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása