Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket?

Felelős Szülők Iskolája

Délibábos Hortobágyon

2018. október 26. - MoniLisa

img_7608.jpg

Ha a délibáb nem is, de az ősz utolsó simogató napsugarai kísérték utunkat a rónaságon, a Hortobágyon. Fantasztikus dolog megtapasztalni a végeláthatatlan horizontot, a végtelen magyar alföldet. A gyerekek eddig csak a suliban tanultak erről a tájról, de még soha életükben nem ültek lovas szekéren, nem láttak igazi puszta ötös fogatot, nem láttak csikóst, aki oly természetes módon kezeli a saját lovát, mintha csak a kocsijába dugná be a slusszkulcsot és indulna gombnyomásra a műsor. Régi magyar szavaink a gulya, a gulyás… a tinó, mind értelmet nyertek ezen a kiránduláson, melyet a Mátai Ménesnél és a Hortobágyi Nemzeti Parkban tettünk. Különleges, mégis honos állatfajokkal, azok viselkedésével ismerkedhettünk meg a Vadasparkban, ahol a vagányabb látogatók még puszta safari túrára is indulhatnak. A kiruccanás teljességét a Hortobágyhoz közeli, Hajdúszoboszló adta meg, hiszen a sok élmény feldolgozásához elengedhetetlen a mentális és fizikai kényeztetés, melyet a családbarát Hotel Atlantisban kaptunk meg - a Kids Oasis utazó nagyköveteként - méghozzá nem is akármilyen módon.

 

A hajdúszoboszlói vízi világ, avagy pihenés a Hotel Atlantisban

Atlantis, a rejtélyes, eltűnt vízi világra utal, melynek mítosza igen élénken él a fejekben. A szálloda névválasztása méltó egy vízi birodalomhoz, hisz Hajdúszoboszló igen híres termálfürdőjéről, ahogy kicsiny hazánk is. A Hotel Atlantis különlegessége, hogy szobáiban, medencéiben mindenhol a kiváló hatású termálvíz csörgedezik és ad kényeztetést. A hotelben lévő medenceterek, a kisgyerekek részére kialakított, játékra hívogató színes pancsoló, az úszómedence és az esti színes fényekben még sejtelmesebb jakuzzis-vízmasszázsos medence minden felüdülésünket kiszolgálta.

 

img_7975.jpg

 

Az úszómedencéből nappal a környezet színes őszi pompáját láthatjuk a hatalmas üvegeken keresztül, míg az esti időszakban az esztétikusan kialakított medencét alulról és felülről is megvilágító fénycsóvák teszik harmonikusabbá az úszás élményét, a felnőtteknek a látvány miatt, a gyerekeknek pedig külön inger a víz alatti fények, árnyékok felfedezésére, ami rendkívül jó móka. A szállodával szemben található a legnagyobb fürdőkomplexum, az Aqua-Palace, amit akár köntösbe, vagy kendőbe bújva néhány lépéssel el is érhetünk. Erre érdemes egy külön napot szánni, ha időnk engedi, hisz annyi élménymedence, csúszda kínál szórakozást, hogy a gyerekek biztosan nem hagyják el a terepet egy-két órán belül.

 

img_7858.jpg

 

A kisgyerekekkel vagy akár kisiskolásokkal érkező szállóvendégek több kényelmi szolgáltatásban is részesülnek a Hotel Atlantisban, a már megszokott játszószoba és gyermekágy illetve gyermeketetőszék mellett. Ilyen például a nálunk oly népszerű pingpong, csocsó és Xbox szoba, mely ezúttal az egész család szórakozását szolgálta, hisz fontos, hogy legalább a pihenések, nyaralások alkalmával a felnőttek ismét gyermekké váljanak, játszanak.   Versenyezzünk, próbáljuk ki azokat a játékokat is, amit a gyerekeink szeretnek, itt az idő egy jó kis autós versenyre a digitális térben, hogy aztán visszavághassunk a ping pong asztalon, a lényeg a nevetés és a játék, együtt.

 img_7949.JPG

 

Az ellátás bőséges, a gyerekek szája íze szerint is kiválóak és változatosak az ételek. Talán egyetlen hiánnyal kell megküzdenie a hotelnek, ez pedig, hogy sajnos kevés a zöld rész, kert, de számtalan bővítési tervük van a jövőre nézve, amiben játszópark, sportpályák is szerepelnek. A jelenlegi hiányt kompenzálja a hotel közvetlen környezetében lévő hatalmas park, csónakázó tó, ahol még bringóhintózni is lehet. Hajdúszoboszlón járva semmiképp se hagyjuk ki a harangparkot.

 

img_8004.jpg

 

Kilépve a tankönyvből… Tanulj tinó, ökör lesz belőled

Hogyan kelhet életre a környezetismeret óra tananyaga? Mekkora az Alföld, mit jelent a rónaság? Mit jelent az, hogy megőrizni a magyar fajtákat, hogyan lehet tenyészteni több ezer rackát vagy épp szürke marhát? Mikor delel a gulya? Hogyan alakultak ki a gulya, gulyás szavaink és vajon mindig jól használjuk Őket? Ilyen és hasonló kérdésekre kaptunk választ a Mátai Ménes által szervezett másfél órás lovas kocsis túrán. A pusztatúra során idegenvezetőnktől nagyon sok érdekességet megtudtunk, körbe kocsikáztuk a Hortobágyat.

 

img_7618.jpg

 

Láttunk hortobágyi csikósokat, aki a XV. század óta őrzik hagyományukat, a bőszárú kék szoknya jellegű nadrágot, fekete kalappal, mellénnyel, a maguk által készített karikás ostorral, mely pörgetése, csattogtatása ősi tevékenység. Bátorságukról és ügyességükről is bizonyságot tettek a csikósok a puszta ötös fogaton, egyszerre öt ló felett uralmat tartva, egyensúlyozva a hátukon, lélegzetelállító produkciót láthattunk. Elöl három, hátul kettő ló kerül befogásra, a lovas a hátsó két ló fenekére állva irányítja az egész puszta ötös fogatot, elbeszélése szerint a biztonságot az első sorban lévő középső és a hátsó két ló adja, igen híresek a pusztafogatos bajnokságok, versenyek.

 

img_7711.jpg

 

Az állatvilágról is ejtsünk néhány szót, a szürke marha állomány igen jelentős, több, mint 3500 állatot tartanak itt, a fiatal állatokat tinónak, az idősebbeket, akik már kitanulják a szekérhúzás tudományát, ökörnek hívják. Innen is a mondás tanulj tinó, ökör lesz belőled. Ökrös szekeret 2,4,6 ökörrel járnak. Az állatokat sok esetben nem csak a gulyát őrző pásztor, a gulyás tereli, hanem az itt honos és már fajként is bejegyzett sinka kutya is tereli. A hosszú lábú, a szélsőséges időjárási körülményeknek is ellenállni képes kutyafaj itt őshonos. Nem feltétlenül közvetlen természetű.

 

img_7791.jpg

 

Valóban őshonos az oroszlán a Hortobágyon?

Megdöbbentő, de igen, valaha az volt. A Hortobágyi Nemzeti Park Vadasparkjában erre a kérdésre is kapunk választ, hisz a múzeumi kiállítás bemutatja a terület flórájának és faunájának évszázadokon keresztül kialakult folyamatát, eredményét. A szépen gondozott vadasparkban saját élőhelyükön ismerkedhetünk a rókával, a farkasokkal, a kicsi, zömök, de talán annál erősebb vadlóval is. Természetesen a nagy terület helyet ad a madarak számára is, kizárólag honos fajtákkal találkozhatunk, mint pl. bütykös ásólúd vagy a bütykös hattyú és nem mellesleg a gyönyörű pelikánok. Egyik legnépszerűbb szolgáltatása a vadasparknak a puszta szafari, mely keretében dzsipen vezetett túra keretében négy keréken lehet bejárni a vadrezervátumot és megtudni sok érdekességet az állatokról. A területen sok kilátó, ismertető és játszótér is várja a gyerekeket.

 

img_7763.jpg

 

Debrecenbe kéne menni

A környék még számtalan izgalmas és érdekes programot kínál, érdemes ellátogatni a tiszafüredi ökocentrumba, a debreceni Nagyerdő hatalmas parkjába vagy épp egy kellemes kulturális sétát tenni a reformáció fellegvárában és történelmi sétát tenni a debreceni épített kulturális örökségeink között. Aki pedig egy kis tudományos játékra vágyik, annak irány a debreceni Agóra interaktív játszó-foglalkoztató programja, ahol számtalan optikai csalódással, fizikai rendellenességgel és látványos kémiai bemutatóval várják, nem csak a gyerekeket, hanem a családokat is. Itt szinte minden lehetséges, biciklizni 3 méter magasan, nátriumos lámpa fényénél elveszíteni a színek értelmét, avagy robotokkal focizni ….Garantáltan jó móka lesz.

 

img_7869.jpg

 

Most már csak az a kérdés, hogy meddig tartson az őszi szünet, hogy valójában hol tanulunk többet, az iskolában vagy egy jól megszervezett családi, baráti nyaraláson. Valószínűleg itt is az arányokon van a hangsúly, menjetek és lássátok meg a magyar csodákat, élvezzétek a hajdúszoboszlói kényeztetést és az együtt töltött időt.

 

img_7890.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://felelosszulokiskolaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9914323007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása