Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket?

Felelős Szülők Iskolája

Lélegezz fel! - Mitől családbarát egy szálloda az etetőszéken túl...?

Noszvaj, ahol fellélegezhet a szülő is

2018. augusztus 07. - MoniLisa

img_5031.jpg

Fellélegzés, rezgés, oxigén, kikapcsolódás, amikor a család minden tagja megtalálja a komfortos életteret és elfoglaltságot abban a szállodában, ahova nyaralni megy.  A családbarát kifejezés azt jelenti, hogy a szülők – apa és anya – és a gyerekek is jól érzik magukat, mert érdekes, szép és értékes dolgok várják Őket. Élettérre és olyan atmoszférára van szükség, ami hozzásegít a meséhez, a pillanat megéléséhez, apróságok, amik fontosak. Terek, ahol fellélegezhet a szülő és a gyerek is, együtt és külön is. Ilyen a noszvaji Oxigén Hotel, ahol mennyei kényeztetésében volt részünk néhány napig a Kids Oasis utazó nagyköveteként. Élménybeszámolóm csak egy kis fűszer ehhez a különleges helyhez, de remélem kedvcsinálóként is elegendő, hogy rögvest útnak induljatok ide.

img_4859.jpg

Kanyargós utcácskák a Bükk hegység tövében, Egert elhagyva a táj vadregényessé válik, és lassan begurulunk a noszvaji vidéki wellness hotel kertjébe, amely anno a XX. század elején a Berta Háza nevet kapta a De la Motte Kastély tulajdonosának felesége után, akik tulajdonában állt a noszvaji barokk kiskastély.  A birtok hatalmas, az épület körül ápolt angolparkot hoztak létre, ritka virágokat, cserjéket telepítettek.  A jelenlegi hotel megőrizte patináját, sőt egyedi enteriőrt kapott, melyben ízlésesen jelenik meg a vidéki kúria és a kastély hangulat. A hotel körüli park a nyári időben is friss, árnyas megpihenést garantál mindenki számára, igazi fellélegzést. Nem tudom, hogy a hotel nevét az éltető és kristálytiszta oxigénről nevezték-e el vagy épp a nagy sóhaj, fellélegzés szinonimájára kapta ezt a nevet, mindenesetre mindkettőre rászolgált.

img_4870.jpg

 

Családbarátság – avagy ami az etetőszéken túl van

 A gyerekbarát és családbarát szolgáltatások többet jelentenek, mint hogy baba és gyerek kompatibilis felszerelések vannak a vendéglátóhelyen, mint a kiságy, az etetőszék vagy a műanyag evőeszköz, de szerintem a „gyerek biztos” áramforrás is elvárható. Ennél többre vágyunk.

Pihenni megy a szülő is, a gyerek is, még is, csak úgy, mint a férfi és a nő mást akar, másként töltődik. A noszvaji Oxigén Hotelben nyüzsögnek a kisgyerekesek, de mégsem zavaróan, hisz minden kis zug rejt valami titkot. A különleges atmoszférájú Zen SPA fürdőjében a gyerekek által önműködtetően vezérelhető élménygombjának megnyomására beindul a közönségsikert magáénak tudható jakuzzi, a sugár masszázs. Teljesen normális, hogy a gyerekek a medencék között másznak, ugrálnak, hogy számtalan vízi játék hívja pancsolásra Őket. Amikor úszás közben szemlesütve elnézést kértem egy idősebb hölgytől, akit úszás közben lefröcsköltek a gyerekeim, így válaszolt: Ugyan Aranyom, ne kérjen bocsánatot, ez így van rendben, nem ide jönnék, ha nem szeretném a gyerekeket!” Jólesően konstatáltam a mondatát és azt gondoltam, hogy igen, ez így van jól. A családbarát szálloda fogalma valahol ott kezdődik, hogy kedves, a gyerekeket nevén szólító animátorok számtalan programot szerveznek és mutatnak be a gyerekekkel együtt nap, mint nap. Van itt közös mozizás, tini diszkó, fejtörők, kreatív foglalkozás és vezetett akadálypályás mászás is. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden percet be kell osztani, de lehet választani. Szocializálódni, játékosan tanulni, együtt.

img_5001.jpg

 

Gyermek szauna, tibeti hangtál fürdő és csokifondü

Igen széles a programválaszték minden nap. Az animációs programok egész nap foglalkoztatják a gyerekeket, játékosan edukálnak, legyen ez a csokifondü készítés tudománya, vagy egy a komfortzónát tágító akadálypályás mászás, egy a szülővel közösen kipróbálható tibeti hangtál fürdő vagy japán teaszertartás.  Már akár a legkisebbek is beülhetnek a gyermekszaunába, akár szülővel együtt, hogy beletanuljanak, megismerkedjenek ezen egészséges foglalatossággal is. Kalandozások, minőségi idő.

img_e4999.jpg

 

Apróságok az apróságoknak, amik fontosak és kedvesek

A szobáknak nem csak száma van, hanem állatjele is, így a még olvasni nem tudó gyerekek is biztosan „hazatalálnak”. A recepción a gyermekek számára készített külön bejelentő lapon még az ovis jelét, a kedvenc elfoglaltságát is megkérdezik a gyerkőcöknek és a pincér megdicséri, ha a gyerek udvariasan kér az étteremben. Jólesett ezt a saját fülemmel hallanom, mert hiszem, hogy kicsit mindannyian neveljük a gyerekeket, nem csak a sajátunkat, így minden visszajelzés formálja Őket.  A gyerkőcöknek egész nap egészséges finomságok állnak rendelkezésre a Dínó étteremben, gyümölcs, túró rudi, limonádé, és a büfé pult is igen széles választékot kínál, így megismerkedhetnek olyan ízekkel, amitől esetleg eddig tartottak vagy nem ismerték.

img_4945.jpg

 

Én-idő, szülő-idő

Mindeközben a felnőttek elmehetnek egy-egy kényeztető masszázsra, vagy épp ebben a kristálytiszta levegőjű természeti környezetben jógázhatnak, sétálhatnak, akár csak a szálloda parkjában, akár Noszvajon, ahogy a borospincék, a De la Motte kis barokk kastély mind a mese része. Feltöltődés lehet egy közösen, nyugodtan, kettesben eltöltött ebéd a szülőpárnak, amikor egymásra figyelhetnek, kikapcsolódhatnak, amíg a gyerkőcök az animátorok „kényeztetését” élvezhetik.

img_4901.jpg

Az Oxigén Hotel csodás ősfás parkjában a nyári hőség is könnyeden elviselhető. Kényelmes rattan bútorok hívogatnak egy kellemes kávézásra vagy épp időtöltésre a kedvenc könyvünkkel, amire otthon soha sincs idő, mert vagy lejárt a mosógép vagy épp a takarítás vagy főzés függőségének áldozunk.  A kertben ücsörögve szemmel tarthatjuk a lurkókat, akár a kerti játszószereken, a mezítlábas parkban vagy éppen, ahogy a fákon mászva élvezik a nyarat. 

img_4951.jpg

 

Öröm és játék nélkül nincs hatékony tanulás

Az én gyermekeim nagy kedvence volt az óriás trambulin és kalandpark. Kedvükre szaltózhattak néha bizony majd egy-egy órát is, nincs sorban állás, tülekedés, jut játék minden gyereknek kedvére. Kerti játszószerek, mezítlábas park is kapott helyet a szálloda kertjében.  A kalandparknál alapos, szakszerű okításban volt részük a gyerekeknek a karabiner és csiga használatát illetően, ezután már indulhatott is a challenge. Egy óra adrenalin és komfortzóna átlépés, ahogy a gyerekek egyensúlyoznak, kapaszkodnak a fákra épített biztonságos akadályokon. Lelkesítésben nincs hiány.

img_4987.jpg

Szabad és irányított játék, tehetjük fel a kérdést így a nyár közepén? Mindenből a megfelelő arány, ez is, az is. Vekerdy tanár úr azt mondja hosszú évek óta, hogy a gyerekeinknek minimum napi 4 óra szabad játékra, mozgásra lenne szüksége, hogy szociálisan, mentálisan és testileg is fejlődhessenek. Fára másszanak, focizzanak, pingpongozzanak, társasozzanak, játszanak, ússzanak, így szinte észrevétlenül, fejlődhet az egyensúly érzékük, a közös játékban a társakkal való együttműködésük, alkalmazkodó képességük. Öröm nélkül nincs hatékony tanulás. Hát, ahogy elnézem, a kertben játszó gyermekeimet azt gondolom, hogy jó helyen vagyunk.

img_4995.jpg

Eső esetén vagy épp a nagy déli forróságban a gyerekek behúzódhatnak a légkondicionált Dínó Játszóházba, ahol labdatenger, csocsó és számtalan fejlesztő játék várja Őket, akár családi játékra, akár önálló játékra is alkalmas nagy térben. Egy különleges benti fajátszótér is játékra invitál.

img_4940.jpg

A Kids Oasis minősített családbarát szálláshelyek utazó nagyköveteként, olyan helyen jártam, ami mindezt tudja, a noszvaji Oxigén Hotel Family & Spa Noszvajban.

img_e5064.jpg

Mindenkinek szívből ajánlom ezt a helyet, aki szeretne fellélegezni.

Szerző: Tibenszky Moni Lisa

A bejegyzés trackback címe:

https://felelosszulokiskolaja.blog.hu/api/trackback/id/tr114167143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása