Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket?

Felelős Szülők Iskolája

Mégis ki tanuljon a gyerekkel?

2016. október 27. - Felelős Szülők Iskolája

tanulas-gyerek-fszi-blog.jpg

Csütörtök este nyolc óra és még sehol sem tartunk. Zéró attitűd, pofavágások és morgás, pedig holnap TZ, igen a rettegett TZ vár ránk. TZ = témazáró és igen ránk = gyerek+szülő. A lényeg, hogy együtt nyúzzuk az angol könyvet már két és fél órája. Volt itt már a gyerek agykontrollból átvett „Tíz kicsi indián” keresztezett térdemelésekkel, hogy beindítsuk a jobb-bal agyféltekés frissítő funkciót, csoki, hogy pörögjön az agykerék és már a kockulást is beígértem, de ha megszakadok se megy. Kérdés, hogyan lehet motiválni egy kiskamaszt?

A büntetés és a motiváció halk és hangos mondatai röpködnek, de nincs mit tenni: CSÜTÖRTÖK van. K.O. egy ötödikesnek, mert napi 8-10 órában, ha nem is tanórát, de iszonyat mennyiségű impulzust kap az arcába. Mit ollózzunk ki a heti menetrendből? A sportot? Az egyetlent, ami a garantált napi egy-másfél órás játék, jó esetben szabad levegőn. Vagy áldozzuk be az egyik szülő hétköznap délutánjait, hogy a gyerek ne a napköziben tanuljon, hanem otthon? Önállóan kellene, de nem megy, szétesik.

gyerek-tanulas-fszi-blog.jpg

És egyáltalán, ki tanuljon a gyerekkel? Kell-e tanulni a gyerekkel, vagy majd a maga kárán megtanulja, hogy ha elfelejti elkészíteni a házi feladatot, elvinni a projekt feladatot, akkor egyest kap? Ha nem tanulja meg a leckét, akkor szintén. Vagy próbáljuk meg az összes kreativitásunkat latba vetni és közösen felidézni az ékírás jelrendszerét, hallgatni, nézni angol filmeket, a természetismeret tantárgyból tanult földrajzi helyek mindegyikét végig fotózni, végig kirándulni és végig edukálni? Ebbe kérem a szülő is elfárad, nemhogy a diák! És akkor tessék mondani, hol maradnak azok az önfeledt iskolai évek, amikor jöhetnek a diákcsínyek?

Külön tanár, korrepetálás, vagy csak az iskola, mi a helyes? Egy biztos, a csütörtök a legrosszabb a hétben!

Nagyon várjuk már az őszi szünetet!!!

 

További gyerekneveléssel kapcsolatos cikkekért, látogass el a Felelős Szülők Iskolája weboldalára.

Következő eseményünk a témában: MÁS, mint a többi! - gyerek, tanulás, iskola MÁS szemszögből - interaktív konferencia november 19-én.

 

Kedves Szülőtársak, érdekel a véleményeteket. Írjátok meg nekünk a cikk végén, hogy mit gondoltok.

A bejegyzés trackback címe:

https://felelosszulokiskolaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6411844037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása