Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket?

Felelős Szülők Iskolája

Az apák szerepe a családban

2018. február 19. - Felelős Szülők Iskolája

szerző: Polus Enikő

 

apasag.jpg

Hogyan illeszkedik be a személyiségbe az apai szerepkör és ez mikkel járhat együtt? Hogyan keletkeznek az „édes-apaság” érzetei, érzelmei és koktéljai? Szükséges-e erre vágyni?  Mi történik a mozaikcsaládban élő „édes” jó apákban és a „mozaik” papákban? Lehetek-e a gyermek „apapótlója”, ha nem én vagyok az édesapa? Ha rossz apa-mintákat láttam, mit tehetek férfiként önmagamért? Le kell-e mondjak magamról és a feleségemről, amennyiben apa leszek? Lehetnek-e fájdalmaim férfiként, vagy mindenki csak a nőkre figyel, mert ők szülnek? Mit tehetek a fiamért, hogy jó apa legyen, ha nekem nem sikerült? Milyen trendek nehezítik ma az apaság kifejlődését? Mik az apaság szerepkör elbizonytalanító „hétfejű sárkányai”?

 Újbuda lett „az apaság ringató bölcsője! A Felelős Szülők Iskolája szervezésében egy olyan családbarát előadássorozat indult el a „szerelem világnapján”, amely hidat képezhet eme szakadék felett!  Az előadások és kerekasztal beszélgetések az édesapaság körül „bejárják a világot”, hogy megtaláljuk közösen az elveszett „hamuba sült pogácsákat”! Az előadások alatt lévő közös gondolkodás képes lesz segíteni abban, hogy „új mesét” szőjön a férfiak életében, amiben az „apák újra mesélhetnek az otthonaikban”.  „Előkészíti az apaforradalmat, hogy a férfiak merjenek vágyni az apaságra”, majd kitér „a serdülőket nevelő édes jó apukákra”!  Az „előadás-út” végén elengedi az apákat „online és offline” térbe, hogy kipróbálhassák a szerepköreiket!  Nos, ehhez hoztam néhány gondolatébresztő morzsát a legnagyobb tisztelettel olyan apáknak is, akiknek nem természetes úton adatott meg ennek a lehetősége!

 Apa-történelem a „család-fán” belül

A világháborúk óta nagyon nagy változás ment létre a férfiak életében is, csak erről nem beszéltünk.  A nők elkezdtek túlságosan megerősödni olyan területeken, ahol a gyengédséget kellene képviselniük. De a háborúk utáni időkben egyedül maradtak a csonka családdal, az elárvult gyermekekkel a nők, és sokan a férjeiket is ápolták a szüleik mellett!  Ez a sokrétű feladat arra serkentette a nőket, hogy „talpra álljanak”, „megembereljék magukat” és ellássák a rendszert. Így a finomság, a puhaság, a nőiség, a gyengédség átalakult, de így lett nekünk ma jelen történelmünk és érzelmi szabadságunk! A háborúk és hatásaik mindenkit traumatizáltak annak idején! Ennek megvannak a lenyomatai a ma emberében is!  A háborúk után a férfiakra is nagyon nehéz és sok gyorsan bekövetkezett változás várt!  

-          Egyik évben még háborúba kellett megfelelni, teljesíteni, igyekezni nem belehalni

-          Majd a béketeremtésben kellett cselekedni, energiát kifejteni, teremteni

-           Utána a társadalmat kellett építeni, dolgozni, hajtani

-           Közben a családokban az urbanizáció hatására (is) megváltoztak a szerepkörök, így újra kellett tanulni a szerepeket!

-          Aztán összekeveredtek a normák, az értékek és az etikettek!  A generációs, hagyományokkal teljes apai mintákat pedig fel kellett rúgni, hogy megállják a helyüket!

-          Így az 60-as évek környékén is volt egy „apa-forradalom”!

-          Majd megérkezett az a kor, amikor a férfiaktól elvárták, hogy „láthatóan” érezzenek, meg fejezzék ki az érzelmeiket! Hiszen egy sztereotip tévhit megjelent a 70-es évek végén: „ha az érzelem nem látható, akkor az nem is létezik”.  Így indult el az a hamis állítás, miszerint a „férfiak érzéketlenek és képtelenek érezni”! Pedig a férfiak rengeteg érzelmi szállal rendelkeznek! De hát nem is olyan rég még csak el se sírhatták magukat a fronton, meg otthon se, mert akkor az „anyám asszony katonája” titulust kapták volna és az nem „ férfias”. És ha nem férfias, akkor jött a következő beszólás: „milyen apa lesz belőled így fiam!”. Ez képtelen elvárások nyilait lőtte ki a férfi társadalmakra és ez hatott az apaságra is!

eniko.jpg

-          De nem sikerült a gyors változást és elvárási rendszereket követni a férfiaknak és édesapáknak, elfáradtak! Nem csoda! Túl gyors és sok volt ez az állandó változás. Így ma sokan „más módon talpra álltak”, ellenálltak a gyorsan változó elvárásoknak és „bedobva a családi törülközőt”, azt mondták, hogy ELÉG! Elváltak! Mi is történt? Elkezdtek KIÉGNI a férfi és az apaság szerepkörében! A mai férfiaknak és apáknak nemcsak a saját érzéseikkel kell megküzdeniük, hanem az őseik érzelmi elfojtásaival is meg kell harcolniuk! Ismerjük azt a szólást: „apáról fiúra száll…”. A kiégésben pedig nincs mi termelje a férfi energiát, amitől a férfi működik!  A „teremtés koronáját” sokan letették a „királyi székük” mellé és világgá mentek! Ha ön ezt még nem tette, akkor meg ne tegye, mert van megoldás mindenre!

dsc_0008.jpg

Nem fogok „köntörfalazni”, csak őszintén beszélni. Be kell vallanunk őszintén, hogy annyira túlmisztifikálódott az elmúlt évtizedekben az édesanyaság körüli tematika, hogy az édesapákat időközben elhanyagolták a szakirodalmak is. Generációs elárvultság jellemzi a létüket, aminek komoly következményei vannak! Nem volt számukra edukáció megfelelő módon! Ma Újbudán, a Feneketlen-tó partján azonban megszületett valami, ami nélkülözhetetlen és nagy segítség lehet a férfiaknak, apáknak (is).  Felfordítjuk ezt a témát „fenekestül” és elkezdjük az edukációt!

Az apasorozatról további információk itt: http://felelosszulokiskolaja.hu/apasorozat

 

szerző: Polus Enikő

mentálhigiénés szakember

MESEKŐ Alapítvány vezetője

A bejegyzés trackback címe:

https://felelosszulokiskolaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2213683658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása